A weboldalam Szuvenír rovatába kerülő, legkülönbözőbb kaktuszos témájú tárgyak folyamatos, gyűjtése adta az ötletet januárban, hogy az immár 20 fölé emelkedő kaktuszos italokból saját koktélt készítsek. A merésznek tűnő tervet az erősítette meg igazán, hogy nem találtam „igazi” kaktuszos koktélt.

A fellelt, kaktuszkedvelőknek szánt koktélok 3 csoportba sorolhatók:

  1. „Cactus” fantázianév

A névadásban merült ki a kaktuszhoz való kötődés. A hozzávalók szerint az ital nem tartalmaz semmiféle kaktuszos vagy mexikói csemegét, ill. sem a színe, sem a szervírozott pohár formája, vagy annak díszítése sem utal a (kaktuszkedvelők számára) jól csengő névre.

  1. Zöld szín

Az 1. csoporthoz képest csak egy „tövisszállal” jobb megoldás, hogy a szintén kaktuszos alkotóelemek hiányától szenvedő, de mégis „Cactus” fantázianévvel ellátott koktél legalább zöld színű.

  1. Tequila bázisú ital

Ezen italok készítői legalább megpróbálták összekapcsolni a terméküket annak fantázianevével, arra utalva, hogy a kaktuszokról mindenkinek Mexikó jut az eszébe, arról pedig a Tequila, vagy ízlés szerint fordítva. A kaktusz névvel rendelkező, tequila bázisú italok között volt pl. sárga színű is. Ha már kaktusz, akkor legyen inkább zöld, nem?

Azt leszámítva, hogy a Tequila nem kaktusz alapú ital, (bővebben erről a KAKTUSZKÖR-KÉP 3. számának 17. oldalán olvashat) még mindig ez a csoport az, amire azt lehet mondani, hogy a különleges, hatásvadász név mögött ott van a szorosan kapcsolódó tartalom is.

Az első kettő kaktuszcsoport  italféleségei finomak és nagy odafigyeléssel, szakértelemmel megkomponáltak lehetnek, de azt bátran kimondhatjuk, hogy frappáns névválasztásra nem maradt kellő idő és energia.

A keresési sikertelenséget valójában sikerként tudtam elkönyvelni, miszerint nem létezik „igazi” kaktuszos koktél. Elhatároztam, hogy készítek ilyet. Abban biztos voltam, hogy a „hármas” csoport szerint indulok el.

Az elképzelésem az volt, hogy szigorúan zöld színűnek kell lennie, tequila bázisúnak és tartalmaznia kell kaktuszlikőrt, -gyümölcsöt, -szörpöt, -energiaitalt, vagy kaktuszos ásványvizet, szóval szinte mindent, ami iható és kaktuszhoz köthető.

 

Mivel semmiféle „mixer” gyakorlatom nem volt, vettem egy témába vágó könyvet és aznap ki is olvastam. Stephan Hinz: A koktél - Egy pohárnyi művészet. Nagyon részletes könyv, ami átfogó képet ad, kezdve az eszközök leírásától, az italok történetén át, egészen a saját koktél elkészítésig. Természetesen több száz kész koktélrecept is található a könyvben, melyek átlapozása rettentő nagy izgalomban telt, mert ezen a ponton már nem igazán szerettem volna egy prémium kaktuszos koktélt találni köztük.
Szerencsére nem volt ebben a koktélbibliában sem kaktuszos recept, így belevágtam az alapanyagok beszerzésébe és a koktél megkomponálásába.

A könyv útmutatása szerint a koktélok 5 fő alkotóelem-típusból állnak:

- bázis  
- alakító
- kísérő 
- hígító  
- adalék

Az italnak csupán az első két alkotóelemből kell tartalmaznia összetevőket, de előfordulhat, hogy egy kategóriából több hozzávaló is származik. Mivel számos kaktuszos alapanyagom volt, elhatároztam, hogy minden halmazból teszek a koktélba. (Lehet, hogy ez egy tipikus „lelkes amatőr” hiba, de miért álljon egy koktél 2 elemből, ha akár 5 is lehet.

  1. bázis
    Az ital alapja, erős szesz szokott lenni. A Tequila és a Mezcal jöhetett szóba, de a legkönnyebben beszerezhető választás egyértelműen a Tequila. (Ráadásul a Tequila egyfajta Mezcal.)


  2. alakító
    Többnyire valamilyen likőr, ezért kizárásos alapon kaktuszlikőr volt a kiszemelt alakító. Azaz lett volna.
    Korábban kétféle kaktuszlikőrrel is találkoztam, mára viszont egyszerűen nem voltak elérhetőek a honi piacon, de újabbak sem jöttek a helyükre. A cél az volt, hogy a kaktuszos koktélom bármikor, egyszerűen előállítható legyen, ezért külföldi rendelés nem jöhetett szóba. Más kérdés, hogy a globális keresés sem hozott olyat, amire rábólintottam volna, mert pl. kimondottan zöld színűre volt szükségem. Kissé elkenődve, de az alakítót jegelnem kellett (nem koktélos értelemben). A fő összetevők felsorolása után majd visszatérek a megfelelő, kaktuszlikőrt pótló alakító keresésének fontosabb állomásaira.

 

  1. kísérő.
    Ide a szirupok tartoznak, de akár likőr is betöltheti ezt a szerepet. Valamilyen kaktuszos szörp volt az első elképzelés, de az alakító keresése közben találtam dedikált (hazai tulajdonban lévő) Eldorado kaktuszfüge szirupot.

 

  1. hígító
    Lehet gyümölcslé, szóda, üdítő, forrásvíz. Természetesen a Topjoy kaktuszos ivólére esett a választásom. (A merészebbek próbálkozhatnak kaktuszos energiaitallal, Pölöskei kaktusz szörpökkel)


  2. adalék
    A díszítés és a keserűk (bitter) gyűjtőneve. Mivel nem „szúrós” kaktuszitalt akartam, hanem inkább nőies, édes csemegét, a „keserítés” kiesett. (Megtette ezt az alakító hiánya). A díszítés az otthoni koktélozáskor olykor elmaradhat, mégis szerettem volna valamilyen támpontot adni, ha esetleg valaki teljes pompájában próbálná ki ezt a csemegét.

 

A kaktuszkoktél hozzávalóinak a nagy része összerázódott, kaktuszlikőr hiányában viszont a megfelelő alakító keresése kezdődött el. Talán a létező összes zöld színű likőrt beszereztem, függetlenül attól, hogy köthető-e Dél-Amerikához, vagy Mexikóhoz.

De Kuyper Melonkivi kmidori kkpisztacia ksargadinnye kzoldalma kzoldbanan kpisang k

(A képek kinagyíthatóak)

A tesztelés nagyon hosszadalmas folyamat volt, mert 1 napon, kizárólag 1 variációt próbáltam és nem volt mindig mód/kedv alkohol fogyasztására, ill. tudatos pihenőket is tartottam. Nem számolok be minden verzióról, csak néhány különlegességre térnék ki.

 

chartreuse kChartreuse Green

Az egyetlen likőr a világon, amelynek teljesen természetes zöld színe van. Nagyon boldog voltam, mikor ezt a sort olvastam a bareszkozok.hu ismertetőjében, pont emiatt nagyon is akartam szeretni a magas alkoholtartalma ellenére. Minimum 6-8 napnyi variációt, azaz lehetőséget kapott, de sajnos az erőteljes, szúrós, csalános jellegű ízvilága minden más alkotóelemet elfedett. Be kellett látnom, a Chartreuse leginkább csak önmagában fogyasztható ital. Számomra csalódás.

 

 

Agwa

agwa kAz Agwa de Bolivia Kokalevél likőr egy igazi italkülönlegesség. Az előállítása rendkívül szigorú felügyelet és hatósági ellenőrzés mellett zajlik. Csak nagyon kevés gyártó kapott engedélyt a koka cserje leveleinek feldolgozására, állítja az iDrinks.hu ismertetője.
Vegyes érzelmekkel próbáltam ki az Agwát, mint alakítót. Nagyon tetszett a színe, a származási helye, (meglepő módon jóval olcsóbb is, mint a Chartreuse) de az összetevője miatt legbelül inkább annak drukkoltam, hogy ne ez az ital legyen a megfelelő számomra. Szerencsére így is történt.
A korábbi versenyzőhöz hasonlóan szintén gyógynövény ital, de itt a szúrós, gyömbéres, mentolos hatás a domináns. Szinte elpárolog a szájból, ha sokáig ízleljük. Tipikusan az az ital, amivel egy összejövetelen lehet villantani, mert borítékolható, hogy senki nem próbálta, de szerintem semmi több.

 

 

A sok kudarc után be kellett látnom, hogy kaktuszlikőr nélkül, nincs „igazi” kaktuszos koktél, ráadásul a zöld szín is beszűkítette a lehetőségeimet. Több nap gondolkodás után jött az ötlet, hogy a megoldás nem egy, hanem HÁROM különböző koktél lesz, amelyek majd közösen alkotnak egyet.

 

Így született meg a CACTUS COLLECTOR, amely három különböző színű és összetételű koktél gyűjtőneve. A színek egyszerre idézik meg a mexikói és a magyar trikolort, a minőségi alapanyagok viszont kizárólag az újvilághoz köthetőek. A 3 koktélt összekeverni vagy egymásra rétegelni nem szabad, mert elszíneződne és túl nagy íz-spektrum találkozna egymással, ezért külön-külön, egymás után javasolt a fogyasztásuk.

cc k

Első körben (latin) kaktusznemzetség neveket akartam adni az egyes koktéloknak, hogy aki mind a 3 ital birtokosa, elfogyasztója, az joggal nyerhesse el a kaktuszgyűjtő rangot, de a koktélneveket nézve az angol dominál.

Lássuk, hogyan is néznek ki az egyes mozaikok:


CACTUS FLOWER


 

Háttér:
Az ital kizárólag színtelen és vörös alapanyagokat tartalmaz. Bázisa a Cachaça, egy Brazíliából származó cukornádméz-párlat. A De Kuyper az ízesítése miatt került bele a koktélba, mivel a chilit főleg Mexikóban fogyasztják nagy előszeretettel. A Passoã és a Passion alapja a maracuja gyümölcs, ami Brazíliából származik.

Maracuja opciók:

passoa kopciopassionf kopcio d passion k

(A képek kinagyíthatóak)

A pomegranate, vagyis a gránátalma őshazája ugyan Ázsia, de Dél-Amerika melegebb vidékein is elterjedt. A guáva Közép-Amerika trópusi területein őshonos. A Topjoy sárkánygyümölcs ital ritkán található meg a boltok polcain, ebben az esetben a következő sorrendet ajánlom:

topjoy sarkany kopciosuzy kopcioguava k

A hibiszkusz (szirup) és a pohárdísz a kaktuszvirágot szimbolizálja. A Monin családnak létezik rózsa szirupja is, de a tövis-tüske polémia miatt inkább az amúgy is vörösebb színű édesítőt választottam.

 

Fontos! A gránátalma (pomegranate) és a grenadine nem ugyanaz! A hasonló csengésű név és szín miatt gyakran a forgalmazók is összekeverik. A színe miatt használhatunk Monin Grenadin szirupot, egyszerűbb is beszerezni, de földrajzilag nem illik a koktélkölteménybe.

cactus flower

A Kaktuszvirág koktél hozzávalói:
20 ml Velho Barreiro Silver Cachaça
10 ml De Kuyper Spicy Chili likőr
20 ml Passoã likőr
20 ml Monin Passion fruit szirup
20 ml Monin Pomegranate szirup
20 ml Monin Guava szirup
80 ml Topjoy sárkánygyümölcs ital
10 ml Monin Hibiszkusz szirup


Díszítés: virág formájúra alakított chili a pohár szélén

cachaca kd chili kpassoa kpassion monin kpomerganate kguava monin ktopjoy sarkany khibiscus k


CACTUS SPINE




Háttér:
Az ital kizárólag színtelen és fehér alapanyagokat tartalmaz. Bázisa a Bacardi rum sárkánygyümölccsel ízesített verziója. A sárkánygyümölcs (pitaja) olyasmi, mint egy vagány kivi, a Hylocereus undatus nevű kaktusz termése. Bővebben a KAKTUSZKÖR-KÉP 3. számának 7. oldalán olvashatunk a kaktuszgyümölcs(ök)ről. A Malibu rum kókuszt tartalmaz, ahogy az utolsó három hozzávaló is. A kókuszpálma eredete nem ismert, de az egyik legismertebb koktél, a Piña Colada alapanyaga, ami Puerto Rico nemzeti itala.
A kókusz szirupok minőségi sorrendje:

giffard kopciofabbri kopciococo monin kopcioeldorado kopciopalace k

(A képek kinagyíthatóak)

A vanília nem csupán alapanyag, hanem díszítés is, eredeti hazája Mexikó és nem mellesleg egy orchideaféle. Főleg az alkoholtartalom határozta meg a fellelhető vanília likőrök sorrendjét:

bols vanilla kopciogalliano kopciod vanilla k


A pohár peremén található kókuszreszelék miatt könnyen asszociálhatunk a havazásra is, amit a fényképről jól kivehető „télapóbot” alakú csavart vaníliarúd csak megerősít. Ezek után duplán jó elnevezés a kok-TÉL, nem? Valójában, viszont a kaktusztövisekre utal a kókuszreszelék.

A Bols Yoghurt fehér és finom, a kakaó, vagyis a csokoládé alapanyaga viszont Dél-Amerika északi részének trópusi esőerdőiből származik.

 

cactus spine

 

A Kaktusztövis koktél hozzávalói:

20 ml Bacardi Dragon Berry Rum
20 ml Malibu kókuszos rum
20 ml Bols Vanilla likőr
10 ml Monin vanilla szirup
20 ml Bols Yoghurt
20 ml Monin White Chocolate szirup
20 ml Monin kókusz szirup
10 ml Monin kókusz koktélpüré
80 ml Alpro kókusztej

Díszítés: kókuszreszelék krusztázás és vaníliarúd.

dragon bacardi kmalibu kbols vanilla kyoghurt kmonin vanille kcsoki kgiffard kcoco purealpro krud kcukor k

(A képek kinagyíthatóak)


Cactus Flora


 

 

Háttér:
Az ital kizárólag zöld és színtelen alapanyagokat tartalmaz. Bázisa a Tequila, ami Mexikó nemzeti itala. Amíg nem jutok hozzá kaktusz likőrhöz, addig ezt az ízvilágot és alkoholmennyiséget a kivi likőr helyettesíti. A kivi hazáján, Kínán kívül Új-Zéland a termesztés fő központja, de terjedőben van Chilében és telepítik Amerika szubtrópusi területein is. A Pisang és az alatta lévő további két összetevő banános, ami ugyan nem Amerikából ered, de a XX. század közepén a legtöbb banán Brazíliában és Indiában termett. A kipróbált banánlikőrök minőségi sorrendje:

d pisang kopciopisang kopciozoldbanan k

 

Opcionális összetevő egy negyed sárkánygyümölcs a shakerbe törve, aminek az apró fekete magjai szépen eloszlanak a pohárban, az ital ízét viszont még a gyümölcs húsa sem befolyásolja, csak rostosabbá teszi. Ha nem tesszük a koktélba, csak díszítésnek használjuk a pohár peremén, a maradék gyümölcs porcukorral, vagy a koktél kortyolása közben elfogyasztható.

 

cactus flora cactus flora 2

A Kaktusz Flóra koktél hozzávalói:

20 ml El Jimador Silver Tequila
20 ml Bols kivi likőr (kaktusz likőr hiányában)
20 ml De Kuyper Pisang
20 ml Monin banán szirup
10 ml Monin banán püré
20 ml Eldorado Cactus Fig szirup
80 ml Topjoy kaktusz ivólé

Díszítés: sárkánygyümölcs

 

jimador kkivi kd pisang kmonin banana kmonin banana pure kcactus ktop cactus k/kaktusz k

(A képek kinagyíthatóak)

Fontos: A gyümölcslevek a kibontást követően viszonylag hamar romlanak, még hűtőben tárolva is. Ha már korábban kinyitott dobozból dolgozunk, először mindig egy külön pohárba töltsük ki a tartalmát, és ha meggyőződtünk róla, hogy felhasználható, csak ezek után öntsük a shakerbe a többi hozzávaló közé. A guáva pl. kiemelten érzékeny.

cactus collector

 

Zárszó

A receptek, főleg a bázisok és a hígítók mennyisége ízlés szerint módosítható felfelé és lefelé is, de kipróbálhatunk egyéb hozzávalókat is. Hogy mondjak is azonnal egy példát, a Cactus Flower koktélba kísérletezésképp önthetünk a Monin Chili szirupot is, amit én azért hagytam ki, mert túlságosan dominált benne a fahéj. A gyakorlottabb italfogyasztók pedig tehetnek bele 2 cl helyett akár 4 cl Cachaçát is.

Kísérletezéskor, egyszerre mindig csak egy hozzávalót módosítsunk, úgy kóstoljunk és az alapanyagok minőségét csak felfelé vigyük el, mert pontosan annyira jó egy koktél, mint a legrosszabb összetevője.

 

Megjegyzés: Néhány báreszköz, főleg italmérce és shaker beszerzése ajánlatos.

shaker kmerce kbarkanal kszuro knyito kmuddler k

 

Zárásként még annyit megjegyeznék, hogy a jelképes Cactus Collector rang még kihirdetésre vár, mivel egymás után, egyazon napon még én sem fogyasztottam mind a háromféle kaktuszkoktélt, csak külön-külön.

 

A Cactus Collector ne legyen a kaktuszkollekció hiányzó része.

 

Forrás:
Stephan Hinz – A koktél - Egy pohárnyi művészet
Wikipedia
idrinks.hu
bareszkozok.hu
youtube.com

Írta: Kiss Ármin
HH 150
Fotók: Kiss Ármin
2020. jan. 18 - máj. 12.


Felhívás!
Ha valaki időközben találna kaktuszlikőrt, kérem, írjon az elérhetőségeim valamelyikére, hogy teljes lehessen a Cactus Flora koktél.


A legnagyobb
SZÓVICCKÖNYV
A legnagyobb szóvicckönyv